Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Πιστά σκυλιά στις επιταγές της μόδας

Άνθρωποι χωρίς καμία καλαισθησία. Πιστά σκυλιά στις επιταγές της μόδας, χωρίς δικό τους στυλ. Χωρίς καμία πινελιά από τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα. Άνθρωποι λες και τους σχεδίασες με καρμπόν στην ίδια στυλιστική κλίμακα. Ίδια γυαλιά, ίδια παπούτσια, ίδια τζιν, ίδια μαγιό......ακόμα και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι τόσο ίδιες με ιδιαίτερη έμφαση στα πιτόγυρα αλλά και στον καφέ από γνωστές αλυσίδες Coffee shop, με τις ίδιες γκριμάτσες στην αρρωστημένη μόδα των selfies ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπους να ξεχωρίσουν καταλλήγοντας τελικά να μοιάζουν όλο και περισσότερο στους άλλους. Στη μάζα.
Το αντιλαμβανόμαστε λίγο αυτό; Προσπαθούν να ξεχωρίσουν παίρνοντας διαδρομές που τους απομακρύνουν απ'την ίδια τους τη μοναδικότητα και τους οδηγούν στο ίδιο. Στο κοινό. Στο σύνολο των ανθρώπων από το οποίο θα ήθελαν να ξεχωρίζουν. Άνθρωποι ανίκανοι να φτιάξουν τη δική τους μόδα ακολουθώντας ηλιθιωδώς την μόδα που τους πλασάρουν, ταΐζοντας μια βιομηχανία που τους ταΐζει με..... "γούστο" και που φυσικά δεν έχει καμία σημασία αν τους ταιριάζει, αν τους προσβάλει, αν τους γελοιοποιεί αυτό που επέλεξαν οι άλλοι για εκείνους, αρκεί να είναι στη μόδα. Ανασφάλεια; Ψώνισμα; Ματαιοδοξία; Ψυχολογική διαταραχή; Ότι και να είναι, ένα είναι το σίγουρο. Ότι οδηγούνται στην ψευδαίσθηση μιας ανύπαρκτης μοναδικότητας.


Ο Γάιδαρος

1 σχόλια:

Αnny Giovanni είπε...

Το ρούχο και το σώμα

«Γιατί και η γυμνότητα,όταν πιστεύει κανείς στο Φως, είναι ρούχο».
Νικηφόρος Βρεττάκος

Όχι, δεν θέλω να αναλύσω (ούτε φυσικά να ανατρέψω) τον ποιητή. Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσο ισχύει,σκεπτόμενη τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητα μας το σώμα μας απέναντι στον καθρέφτη καθώς κοιταζόμαστε.Σκέφτομαι μέσα στα τόσα χρόνια δουλειάς και ερευνώντας την ψυχολογία των γυναικών,ότι τα ρούχα μας παίζουν σημαντικό ρόλο,ακριβώς τον ίδιο που παίζει και το σώμα μας.
Μυστηριώδης κόσμος,πολύπλοκος ρόλος και πολλές φορές οδοδείκτης στις εσωτερικές μας διαδρομές.....
Όταν στεκόμαστε μπροστά στην ντουλάπα μας και προσπαθούμε να αποφασίσουμε τι ρούχα θα φορέσουμε, ένας χείμαρρος από συνειρμούς, πεποιθήσεις και συνήθειες κατακλύζει το μυαλό μας, που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε. Είναι όμως αυτός ο χείμαρρος, που αποφασίζει τελικά τι ρούχα θα φορέσουμε, δηλαδή,ποια εικόνα θα επιλέξουμε να περιφέρουμε στο χώρο που θα βρεθούμε?
Πολλές φορές όμως η επιλογή που κάνουμε φέρνει εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα.Οχι μόνο γιατί δεν μας εκφράζει αλλά αντίθετα την επιλέγουμε για να κρύψει ή να μεταμορφώσει κομμάτια της προσωπικότητάς μας,που για κάποιους λόγους δεν θέλουμε να εκθέσουμε και να εκφράσουμε!
Αυτό που θα πρέπει όμως πάνω απ’ολα,πρέπει να εξετάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό,και την προσωπικότητα μας ,και να βαδίζουμε πάντα με βάση αυτό!

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να μάθει να είναι συνυφασμένη λοιπόν με τον εσωτερικότης κόσμο πιο πολύ και με την εξωτερική της εικόνα παρά να προσπαθεί να"μοιάσει"στα είδωλα της κάθε εποχής.
Τα είδωλα έρχονται κι αντιπαρέρχονται, ο εαυτός μας όμως παραμένει πάντα ο ίδιος,με μερικές μόνο αλλαγές στην εμφάνισή μας,κι αυτές πάντα στα πλαίσια της λογικής κι όχι του παραλόγου!
Οτι είναι έξω απο μας είναι και ξένο πάνω μας.
Υπέροχη γραφή!

Δημοσίευση σχολίου